Links


Om zelf te gaan spreken over de moeilijkheden waar je mee te kampen hebt, is er helemaal geen theoretische voorkennis over psychoanalyse nodig. Ook tijdens het verder verloop van een analyse heb je de theorie niet nodig. De theorie is vanzelfsprekend wel erg belangrijk voor de analyticus of analytica maar zelfs op dat vlak maakt de eigen analyse het meest belangrijke deel van de vorming uit.


De ervaring om zelf te spreken via de vrije associatie en zelf met droomduiding aan de slag te gaan, kan niet vervangen worden door een literatuurstudie. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er een interesse kan bestaan of ontstaan in de psychoanalytische theorie.


In Gent zijn er heel wat mogelijkheden om zich op dat vlak te vormen. Bij “Idesça” en “Het Vormingsinstituut voor Psychoanalyse” worden er lezingen, studiedagen en seminaries georganiseerd rond diverse psychoanalytische thema’s. Voor een persoonlijke lectuur op te starten lijken twee werken van Freud mij bijzonder geschikt: “De droomduiding” en “Psychopathologie van het alledaags leven”. Beide zijn heel toegankelijk, vertrekken van fenomenen waarmee we vertrouwd zijn (dromen, versprekingen, faalhandelingen) en werpen een bijzonder helder licht op de talige determinering van het onbewuste.


i